Eloisa

Pohjanmeren hyisten rantojen helmi

Siinä on pelotonta luonnetta, aivan kuin villin tyrnin luonnollisissa kasvupaikoissa, Pohjanmeren rantojen myrskyisissä rantakivikoissa.

Älä siis anna kullankeltaisen värin pettää itseäsi. Tyrnin maku ei miellytä kaikkia. Kuohuviini Eloisa on saanut vankan joukon ihailijoita, ja on yksi suosituimmista juomistamme, mutta se jakaa myös mielipiteet. Liian voimakas, jopa hyökkäävä, joku saattaa sanoa. Poikkeuksellisen raikas, täydellisen persoonallinen valinta kuohuviiniksi, toteaa moni muu. Varmasti erottuva, sanovat kaikki.

Hankimme Eloisa-kuohuviinin tyrnimarjat läheltä, suomalaiselta Tyrniosuuskunnalta. Ne ovat puhtaita, käsin poimittuja marjoja, jotka käytetään valmistusprosessissa kuorineen, jotta aidon Tyrnin maku siirtyy juomaan mahdollisimman hyvin.

Tyrni on hankala työstettävä marjan kovan ja öljyisen rakenteen takia. Onneksi työ on kannattanut, ainakin monen Eloisan ystävän mielestä.

Jos joku on varmaa, Eloisa on kuohuviinien joukossa mieleen jäävä persoona. Kun joidenkin muiden kuohuviinien maut ja merkit voi sekoittaa keskenään, Eloisan kohdalla se on mahdotonta. Yhtä vaikeaa on Eloisan maun kuvaileminen sanoilla. On parasta maistaa Eloisaa itse.


Eloisa tyrnikuohuviini

Eloisa on puolikuiva kuohuviini ja ehdottomasti persoona. Se sopii nautittavaksi sellaisenaan, juhlan aloittajana. Eloisan sisartuote Tyrniviini on parhaimmillaan rapujen ja äyriäisten kanssa nautittuna. Se loistaa boolimaljan toisena ainesosana, kun saa seurakseen omenasiiderin.


Tyrni

Tyrni kasvaa Suomessa luonnonvaraisesti Pohjanmeren kivisillä rannoilla. Se on kova, pinnaltaan öljyinen marja, jonka C-vitamiinisisältö on todella korkea, appelsiinin tasoa. Polvenkorkuisesta jopa viisi metriä korkeaksi kasvava tyrnipensas kestää olosuhteita, joita moni kasvi ei kestä – esimerkiksi suolaa, kuivuutta ja pitkäkestoista tulvaveden alle jäämistä.11,5 % vol.
75 cl / 28 €, saatavilla Viinikioskilla.
20 cl / 10,90 €, saatavilla Viinikioskilla.