Ostoskorisi on tyhjä!
Kun lasissa tuoksuu kesäyön hidas valo ja metsäinen raikkaus, monelle tulee yllätyksenä että kyse on suomalainen viini. Pohjoinen rytmi antaa juomalle oman kielen. Päivä on pitkä, yö on viileä ja kypsyminen tapahtuu rauhassa. Tuloksena on maku, jossa kirkas hapokkuus ja puhdas hedelmä kulkevat rinnakkain ilman raskautta. Kun tietää mistä aloittaa, suomalainen viini avautuu nopeasti ja löytää paikkansa ruokapöydässä yhtä luontevasti kuin kotimaiset marjat ja kalat.
Suomalainen viini ei ole yksi asia. Se voi olla rypäleistä tehty juoma, joita kasvatetaan suojaisilla tarhoilla ja kasvihuoneissa, tai marja ja hedelmäviinejä, joissa kotimaiset raaka-aineet pääsevät pääosaan. Molemmissa lähestymistavoissa tavoite on sama. Tuoda lasiin puhdas alkuperän tuntu ilman peittävää makeutta tai liiallista mausteisuutta. Tulos on usein juotava jo nuorena, jolloin hedelmä ja hapokkuus ovat virkeimmillään.
Raaka aineet
Rypäleissä pohjoinen suosii varhain kypsyviä ja viileään sopeutuneita lajikkeita. Niistä syntyy kepeitä, sitruksisia ja omenaisia profiileja, joskus yrttinen sävy taustalla. Marja ja hedelmäpuolella mustaherukka, vadelma, mustikka, raparperi ja omenat ovat luontevia valintoja. Niiden vahva aromi tarvitsee vastapariksi tarkan käymisen ja sopivan jäännössokerin, jotta kokonaisuus on tasapainossa eikä makeus nouse hallitsevaksi.
Tutustu suomalaisiin viineihin – parhaat esimerkit
- Ainoa lakkaviini (Hollola) – aromikas, makeahko lakasta tehty suomalainen viini
- Hermannin tyrniviini (Ilomantsi) – raikas, hapokas tyrnistä valmistettu viini
- Alahovin mustaherukkaviini (Kuopio) – tummamarjainen, runsas mustaherukkapohjainen viini
- Ollinmäen omenaviini (Anttola) – kuiva tai puolikuiva, kotimaisesta omenasta tehty viini
- Valamon luostarin marjaviini (Heinävesi) – perinteikäs, tasapainoinen kotimaisista marjoista valmistettu viini
Aromit lasissa
Valkoisissa ja kuohuviineissä korostuvat limetti, vihreä omena, herukan lehti ja kevyt kukkaisuus. Jos mukana on marjaa tai omenaa, tuoksussa voi olla raparperin kaltaista kirpeyttä tai hillittyä hunajaisuutta. Punaisissa sävyissä liikutaan kirsikan, puolukan ja karpalon maailmassa, tanniini pysyy hienojakoisena ja suussa on aina raikas vire. Jälkimaku on yleensä selkeä ja kivinen, joskus kevyesti suolainen.
Ruokapöydässä
Suomalainen viini löytää helposti paikkansa kotimaisessa keittiössä. Raikkaat valkoiset ja kuohuviinit korostavat merenelävien makeutta ja leikkaavat voin lempeästi paistetun kalan pinnasta. Marjaiset punaiset ovat omiaan sienten, paahdettujen juuresten ja tomaattisten patojen kanssa. Makeampiin tyyleihin voi yhdistää suolaisia juustoja tai chilillä maustettuja ruokia, jolloin makeus ja lämpö tasapainottavat toisiaan. Avain on pitää annoksissa happo ja suola hyvissä kantimissa, sillä silloin viini pääsee oikeuksiinsa.
Tarjoilu ja lämpö
Valkoviinille ja kuohuville sopii kahdeksasta kymmeneen astetta, jotta sitruksisuus pysyy terävänä ja aromit aukeavat. Punaiselle pieni viilennys tekee ihmeitä. Kuusitoista astetta riittää antamaan marjalle tilaa ilman että rakenne löystyy. Lasiksi kannattaa valita tulppaanimallinen malli, joka kokoaa tuoksun ja ohjaa viinin kielen keskelle. Avattu pullo säilyy parhaiten viileässä ja tiivisti suljettuna. Seuraavana päivänä hedelmä pyöristyy, mutta raikkaus säilyy usein hyvin.
Ostajan kompassi
Valitse ensin tilanne ja ruoka, vasta sitten tyyli. Jos lautasella on sitruunaa, yrttejä ja kalaa, etsi kuiva ja kivinen valkoviini. Kun suunnitelmissa on juureksia, sieniä ja tomaattia, marjainen punainen tai rosé on helppo pari. Makeammassa päässä ajattele kontrastia. Suolaiselle juustolle tai mausteiselle pikkuruoalle pieni makeus tuo pyöreyttä. Vuosikerta vaikuttaa sävyyn, sillä viileät ja lämpimät kesät piirtävät oman kädenjälkensä hedelmään ja hapokkuuteen.
Pienet rutiinit
Kotimainen viini palkitsee huolellisella käsittelyllä. Viilennä pullo ajoissa, kaada maltilla ja anna ensimmäisen lasin hengittää hetken. Jos viini tuntuu sulkeutuneelta, pyöräytä lasia ja odota minuutti. Jos hapokkuus vaikuttaa terävältä, nosta lämpötilaa aste tai kaksi. Näillä pienillä säädöillä kokonaisuus asettuu kohdalleen ja viinin luonne pääsee esiin ilman kompromisseja.
Tulevaisuuden sävy
Suomalainen viini on liikkeessä. Tekijät kokeilevat viljelytapoja, lajikkeita ja käymistekniikoita, mutta säilyttävät fokuksena raikkauden ja puhtauden. Tämä tarkoittaa juomia, jotka sopivat pohjoiseen keittiöön ja vuodenaikoihin luontevasti. Kun lasissa on kirkkautta, napakkaa rakennetta ja hienovaraista hedelmää, suomalainen viini näyttää vahvimmat kasvonsa. Se on kutsu katsomaan lähelle ja maistamaan, miltä ilmasto, maaperä ja tekijän käsi yhdessä kuulostavat.

