Monet viinin ystävät törmäävät tähän kysymykseen: onko vanha tai vanhentunut viini turvallista juoda? Vastaus on yleensä myönteinen, vaikka makuelämys ei välttämättä ole paras mahdollinen.

Viini ei ole hengenvaarallista vanhana

Tärkeintä on ymmärtää, että vanhentunut viini ei yleensä aiheuta vakavia terveysriskejä. Viinin sisältämä alkoholi ja hapot toimivat luonnollisina säilöntäaineina, jotka estävät haitallisten bakteerien kasvua. Kuten Alkon asiantuntija Taina Vilkuna toteaa: ”Muihin kuin maitopohjaisiin alkoholijuomiin ei kehity mitään terveydelle vaarallista pitkänkään säilytyksen aikana, mutta juoma menettää makuaan”.

Viinin antimikrobiset ominaisuudet johtuvat sen alkoholipitoisuudesta, alhaisesta pH-tasosta ja orgaanisen aineen pitoisuudesta. Nämä tekijät yhdessä tekevät viinistä mikrobien kannalta epäsuotuisan ympäristön.

Harvinaiset poikkeukset

Vaikka vanhentunut viini on yleensä turvallista, on olemassa tiettyjä poikkeuksia. Tutkimuksissa on havaittu, että Bacillus cereus -bakteerin itiöt voivat säilyä viinissä elossa jopa neljän kuukauden ajan. Näiden bakteerien on todettu aiheuttavan ruokamyrkytysoireita erittäin harvoissa tapauksissa.

Myös maitopohjaiset liköörit muodostavat poikkeuksen sääntöön. Ne on säilytettävä jääkaapissa ja ne säilyvät vain muutamia viikkoja avaamisen jälkeen.

Kuinka tunnistaa pilaantuneen viinin

Vaikka vanhentunut viini ei ole vaarallista, pilaantunut viini ei maistu hyvältä. Pilaantumisen merkkejä ovat:

Tuoksussa tapahtuva muutos: Korkkivian tunnistaa homeisesta, perunakellarimaista tuoksusta. Myös voimakas rusinan tuoksu tai etikkamainen haju kertovat pilaantumisesta.

Värin muuttuminen: Punaviinit muuttuvat ruskeiksi ja valkoviinit syvän keltaisiksi tai ruskeiksi hapettumisen vuoksi.

Maku: Pilaantuneen viinin maku on tyhjä, ontto ja siitä puuttuu hedelmäisyys. Punaviini saattaa maistua yllättäen makealta, jos se on altistunut liialliselle kuumuudelle.

Poreilu: Jos tavallinen viini kuplii tai poreilee, se viittaa bakteerin läsnäoloon tai jälkikäymiseen.

Avatun viinin säilyvyys

Avattu viinipullo säilyy jääkaapissa yleensä 3-7 päivää. Säilyvyys riippuu viinityypistä:

  • Kevyet valko- ja roseeviinit säilyvät 3 päivää
  • Täyteläisemmät valkoviinit voivat kestää viikon
  • Täyteläiset punaviinit säilyvät jopa viikon
  • Kuohuviinit säilyvät vain 1-3 päivää

Vanha ei aina tarkoita pilaantunutta

On tärkeää erottaa vanha viini pilaantuneesta viinistä. Monet laadukkaat viinit on suunniteltu ikääntymään ja paranemaan vuosien saatossa. Hinnakkaammat viinit (yli 15-20 euroa) voivat kehittyä positiivisesti vuosien varastoinnissa, kun tanniinit pehmeneä ja aromit monipuolistuvat.

Sen sijaan suurin osa edullisimmista viineistä on tarkoitettu juotaviksi nuorina 1-2 vuoden kuluessa ostosta.

Lopullinen neuvo

Jos viini haisee ja maistuu normaalilta, se on todennäköisesti turvallista juoda riippumatta iästä. Omien aistien käyttäminen on paras tapa arvioida viinin juomakelpoisuutta. Jos epäilet viinin pilaantuneen, älä riskeeraa – kaada se viemäriin. Kuten asiantuntijat toteavat: ”Et voi sairastua, vaikka joisitkin viikon vanhaa viiniä”, mutta makuelämys voi olla pettymys.

Viinin säilyttäminen oikeissa olosuhteissa – viileässä, pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa – auttaa säilyttämään sen laadun pidempään.