Ostoskorisi on tyhjä!
Syksyiset metsäretket tuovat mukanaan loistavia oranssipunaisia pihlajanmarjoja jotka roikkuvat ryppäissä puiden oksilla. Harvempi kuitenkaan ajattelee että näistä kirpeistä marjoista voi valmistaa ainutlaatuista viiniä. Pihlajanmarja viini on kotimaisen käsityöviininvalmistuksen helmi joka yhdistää perinteen ja luovuuden. Tämä erikoinen juoma vie maistajiansa suoraan pohjoiseen luontoon ja tarjoaa makuelämyksen joka poikkeaa täysin tavanomaisesta. Pihlajanmarjaviinin parissa pääsee tutustumaan paikallisiin raaka-aineisiin ja niiden ainutlaatuisiin ominaisuuksiin aivan uudella tavalla.
Pihlajanmarjan erityisluonne viinissä
Pihlajanmarjat ovat luonteeltaan hyvin kirpeitä ja hapokkaita raakoina nautittuina. Juuri tämä kirpeä happamuus tekee niistä mielenkiintoisen viininvalmistuksen raaka-aineen. Marjat sisältävät runsaasti pektiiniä ja happoja jotka antavat viinille ryhtiä ja rakennetta. Käymisvaiheessa marjojen ankara kirpeys pehmenee ja tilalle tulee monimutkaisempia makuja. Valmis pihlajanmarja viini muistuttaa jossain määrin kuivaa valkoviiniä mutta sillä on oma persoonallinen luonteensa. Marjojen luontainen katkeruus tasapainottuu käymisen aikana ja luo viiniin syvyyttä jota on vaikea kuvata. Tämä ainutlaatuisuus tekee pihlajanmarjaviinistä kokeilemisen arvoisen erikoisuuden.
Marjojen keruuaika on tärkeä
Pihlajanmarjat kypsyvät syksyllä ja keruuaika vaikuttaa merkittävästi viinin lopulliseen makuun. Aikaisin syksyllä poimitut marjat ovat erittäin kirpeitä ja happamia. Ensimmäisten pakkasten jälkeen marjat pehmenevät hieman ja osa katkeruudesta vähenee. Monet viininvalmistajat odottavatkin mieluummin pakkasen jälkeistä aikaa marjojen keruuseen. Marjojen tulee olla ehjeitä ja terveitä sillä pilaantuneet marjat voivat pilata koko erän. Puhtaiden marjojen valinta on aikaa vievää mutta välttämätöntä laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Luonnosta poimittaessa kannattaa varmistaa että marjoja on riittävästi jäljellä linnuille jotka tarvitsevat niitä ravinnokseen talven aikana.
Valmistusprosessi vaatii kärsivällisyyttä
Pihlajanmarjaviinin valmistaminen kotona on mahdollista mutta se vaatii aikaa ja huolellisuutta. Marjat pestään ja murskataan huolellisesti ennen kuin niihin lisätään sokeria ja hiivaa. Sokerin määrä on tärkeä sillä pihlajanmarjoissa on luonnostaan vähän sokeria verrattuna esimerkiksi rypäleisiin. Käymisprosessi kestää useita viikkoja ja sen aikana viiniä tulee seurata säännöllisesti. Lämpötilan tulee pysyä tasaisena jotta hiiva toimii tehokkaasti. Käymisen jälkeen viini kirkastetaan ja siirretään puhtaisiin astioihin. Kypsytysaika vaihtelee mutta yleensä viinin kannattaa antaa kehittyä vähintään muutama kuukausi ennen nauttimista. Tämä odottaminen on vaivan arvoista sillä viini pehmenee ja maut sulautuvat yhteen ajan myötä.
Makuprofiili yllättää monella tapaa
Valmis pihlajanmarja viini on usein kuivahko ja raikas juoma jossa on selkeä happamuus. Maku voi muistuttaa karviaisia tai muita kirpeitä marjoja mutta siinä on myös kukkaisempia sävyjä. Joidenkin viinien mausta löytyy hienoisia mantelin tai pähkinän tuoksuja jotka tulevat marjan siemenistä. Väri on tyypillisesti vaalean kellertävä tai hieman vihertävä riippuen valmistustavasta. Viini ei ole makea vaikka valmistuksessa käytetäänkin sokeria sillä hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi käymisen aikana. Tämä kuivuus tekee pihlajanmarjaviinistä hyvän ruokajuoman joka ei väsytä makua. Jokainen erä on hieman erilainen sillä marjojen maku vaihtelee kasvupaikan ja vuodenajan mukaan.
Ruokayhdistelmät tuovat esiin parasta
Pihlajanmarja viini sopii parhaiten kevyiden ruokien seuraksi. Kala ja äyriäiset toimivat erinomaisesti tämän viinin kanssa sillä viinin happamuus korostaa meren antimien raikkautta. Myös vihreät salaatit ja kasvispohjaset ruoat muodostavat onnistuneen yhdistelmän. Viinin kirpeä luonne leikkaa rasvaisia makuja joten se sopii myös yllättävän hyvin kevyesti paahdetun kanan tai kalkkunan kanssa. Suomalaiset juustot kuten tuorejuusto tai kevyet kypsytetyt juustot ovat miellyttäviä kumppaneita. Viinin voi tarjoilla myös alkupalajuomana sillä sen raikastava luonne herättää ruokahalun. Kokeilemalla eri yhdistelmiä löytää varmasti omat suosikkinsa.
Säilytys ja nauttiminen
Pihlajanmarja viini kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa kuten muitakin viinejä. Avaamaton pullo voi säilyä hyvin useita vuosia jos se on valmistettu huolellisesti ja puhdistus on onnistunut. Avattu pullo tulee nauttia muutaman päivän sisällä sillä viini hapettuu nopeasti ilman kosketuksessa. Viini maistuu parhaalta kun se on hieman jäähdytetty, noin kahdeksasta kymmeneen astetta. Liian kylmänä tarjoiltuna viinin hienot aromit eivät pääse esiin. Kirkas viinilasi auttaa havaitsemaan viinin kauniin värin ja antaa tuoksujen levitä paremmin. Pihlajanmarjaviini on erityinen nautinto joka ansaitsee tulla nautituksi rauhassa ja arvostuksella.

