Ostoskorisi on tyhjä!
Ensimmäinen siemaus kertoo usein kaiken oleellisen. Kun lasissa on ryhtiä, puhdas hedelmä ja raikas jälkimaku, hymy tulee kuin itsestään. Parhaat valkoviinit eivät ole yksi makusuunta, vaan kirjo tyylejä, joilla on yhteinen nimittäjä: tasapaino. Kun opit tunnistamaan sen, valinta hyllyllä muuttuu varmaksi liikkeeksi ja pöydässä kaikki loksahtaa paikoilleen.
Mikä tekee parhaaksi
Hyvässä valkkarissa kolme elementtiä soivat yhdessä. Hedelmä antaa aromit, hapokkuus kantaa ja rakenne sitoo kokonaisuuden. Jos hedelmä on kypsä, mutta hapokkuus hiipuu, viini tuntuu raskaalta. Jos happo jyrää, hedelmä ohenee. Parhaat valkoviinit osuvat keskelle: tuoksu on selkeä, suussa on energiaa ja jälkimaku kuivuu siististi jättäen suun valmiiksi seuraavaa suupalaa varten.
Ruoka ja tilanne
Valkoviini on ruokapöydän monitoimityökalu. Sitruksinen ja kivinen tyyli korostaa merenelävien makeutta ja yrttisiä kasvisruokia. Persikkainen ja runsaampi hedelmä sopii kermaisiin kastikkeisiin ja vaaleaan lihaan. Jos annoksessa on chiliä tai makeutta, aavistus jäännössokeria pehmentää terävyyttä ilman, että kokonaisuus muuttuu imeläksi. Arjessa toimii pullo, joka herää eloon viileänä, juhlassa viini, joka kantaa useamman ruokalajin läpi.
Tarjoilu ja säilytys
Useimmat valkoviinit viihtyvät kahdeksasta kymmeneen asteessa. Liian kylmä piilottaa tuoksun, liian lämmin leväyttää rakenteen. Tulppaanimallinen lasi kokoaa aromit ja ohjaa viinin kielen keskelle, missä hapokkuus tuntuu pirteältä. Avattu pullo säilyy parhaiten viileässä ja tiiviisti suljettuna; seuraavana päivänä hedelmä voi olla pehmeämpi, mutta ryhti säilyy usein yllättävän hyvin.
Top 10 parhaat valkoviinit
- Riesling viileästä ilmastosta
Sitruksinen, omenainen ja kivisen mineraalinen. Parhaat valkoviinit -listalla riesling on ikisuosikki, koska hapokkuus pitää kaiken raikkaana. Toimii sushille, cevichelle ja vuohenjuustolle. - Chablis kalkkikiveltä
Kuiva, suolainen ja liitua muistuttava profiili. Limetti, vihreä omena ja hento kukkaisuus. Loistava osterien, simpukoiden ja paistetun kalan kanssa. - Sauvignon blanc rypäleen ytimeen
Herukanlehteä, greippiä ja rapsakka hapokkuus. Parhaat valkoviinit -kategoriaan se pääsee tuoreudellaan ja ruoalle ystävällisellä luonteellaan. Sopii parsalle, salaateille ja sitruunaisille kaloille. - Albariño Atlantin rannoilta
Persikkaa, limettiä ja suolainen merituuli. Suussa leveä mutta ryhdikäs. Täydellinen äyriäisille, tapaksille ja sitruunaisille kastikkeille. - Grüner veltliner pippurisella sävyllä
Vihreää omenaa, valkoista pippuria ja yrttinen, kuivuva loppu. Joustava ruokaviini, joka pärjää friteeratulle kalalle, schnitzelille ja raikkaille kaaliannoksille. - Chenin blanc monipuolisena
Omenaa, kvitteniä ja hunajaista vivahdetta, mutta luonteeltaan kuiva ja elävä. Parhaat valkoviinit -listalla se loistaa kyvyllä vaihtaa roolia alkuruoista pääruokiin. Sopii paahdetuille juureksille ja kanalle. - Assyrtiko kiviseltä saarelta
Sitruksinen, suolainen ja teräsryhdikäs. Jälkimaku pitkä ja puhdas. Rakkautta simpukoille, grillatulle kalalle ja oliiviöljyn sekä sitruunan liitolle. - Semillon valon ja varjon välillä
Sitruunamarmeladia, yrttejä ja vahamainen tekstuuri, silti napakka. Ikääntyessään pähkinää ja hunajaa. Parhaimmillaan paahdetun kalan, yrttien ja vaalean lihan kanssa. - Pinot blanc hiljaisella eleganssilla
Päärynää, mantelia ja pehmeä suutuntuma, jonka hapokkuus pitää kasassa. Arjen sankari, joka toimii lohipastalle, risotolle ja kevyille juustoille. - Chardonnay ilman liioittelua
Omenaa, sitruunaa ja harkittua rakennetta. Kun tammi on maltillinen tai sitä ei ole lainkaan, kokonaisuus on kirkas ja ruokaystävällinen. Sopii voissa paistetulle kalalle, kanaan ja kermaisiin kastikkeisiin.
Vinkkejä ostoksille
Aloita tilanteesta, älä etiketistä. Jos pöydässä on sitruunaa ja yrttejä, etsi kuivaa ja kivistä linjaa. Kermaiset kastikkeet kaipaavat joko leveämpää hedelmää tai viiniä, joka on kypsynyt hetken sakkojensa päällä tuoden kermaisuutta ilman makeutta. Vuosikerta kertoo sävyn: viileä vuosi on kireämpi ja sitruksisempi, lämmin pyöreämpi ja hedelmäisempi. Kokeile maistaa kaksi viiniä rinnakkain. Parhaat valkoviinit paljastuvat usein siinä hetkessä, kun huomaat, kumman jälkimaku houkuttelee toiseen suupalaan.
Arjen ja juhlan rytmi
Arki-iltaan sopii pullo, joka viilenee nopeasti ja kohottaa yksinkertaisenkin annoksen. Juhlapöydässä valitse viini, joka jaksaa kulkea usean ruokalajin läpi muuttumatta raskaaksi. Kun pidät mielessä tasapainon, selkeän hedelmän ja pirteän hapokkuuden, parhaat valkoviinit löytyvät omasta maustasi käsin. Ja juuri silloin lasi tekee sen, mitä sen pitääkin: kirkastaa hetken.
Lopuksi voidaan todeta, että parhaiden valkoviinien kirjo on laaja, jokaiselle löytyy oma suosikkinsa niin arkeen kuin juhlaan. Tutustu valikoimaamme ja löydä oma täydellinen valkoviinisi täältä.

