Ostoskorisi on tyhjä!
Ensimmainen kilahdus nostaa ilmeen ja saa keskustelun pysahtymaan sekunniksi. Kuohuviini on hetken juoma, mutta hetki on helpompi hallita, kun annos on mietitty etukateen. Oikea kaato pitaa kuplat elossa, jaljeltaan viileana ja seuran virkeana. Kun tiedat perusasiat, jokainen lasi maistuu siltä kuin olisi juuri avattu.
Mika on sopiva annos
Kuohuviini annos kannattaa ajatella tilanteen mukaan. Alkumaljassa riittaa pienempi kaato, jotta kaikki ehtivat nostaa maljan yhta aikaa ja juoma pysyy kylmana. Ruokapoydassa annos voi olla hieman suurempi, jos kuohuviini kulkee lajin lapi useamman ruokalajin kumppanina. Tavoite ei ole tayttaa lasia, vaan antaa tilaa tuoksulle ja kuplille. Kun lasissa on riittavasti juomaa, mutta ylaosassa viela ilmaa, tuoksu kasvaa rauhassa ilman etta kuplat karkaa.
Lasit ja kaato
Tulppaanimallinen lasi antaa aromille rymia ja ohjaa juoman kielen keskelle. Se on helppo valinta kotiin, silla se toimii useimmissa tyyleissa. Kaada rauhallisesti lasin seinamaa pitkin. Nain kuplat nousevat pehmeasti ja vaahto pysyy kurissa. Jos lasissa on valmiiksi hieman kylmaa vettä tai se on juuri tiskattu, kuivaa se huolella. Pienikin jalkivesi laimentaa makua ja lammin lasi laahistaa tuoksua.
Lampö ja kuplat
Kuohuviini annos elaa lampotilan mukaan. Viileys teravoi hapokkuutta ja pitaa kuplat hienojakoisina. Liian kylma juoma tuntuu kapealta, liian lammin levahtelee ja menettaa ryhtinsa. Useimmille sopii noin kahdeksan kymmeneen astetta. Jos tarjoilet ulkona, pidä pulloja kylmalaukussa ja laseja varjossa. Sisatiloissa jääpalakulho on varma apu. Aseta pullo veteen ja joukkoon reilusti jäita. Kymmenen minuuttia tekee ihmeita ilman pakastimen shokkia.
Ruokapoydan rytmi
Kuohuviini on monipuolinen ruokajuoma, joten annos kannattaa sovittaa menun rytmiin. Raikkaat, kuivat tyylit toimivat alkupaloista paaruokaan, jos lautasella on kalaa, aaryaisia, kanaa tai kasviksia. Pieni, toistuva kaato on parempi kuin yksi suuri. Lasi pysyy kylmana ja aromi elavana. Jos tarjolla on makeampi tyyli, varaa vahan pienempi annos ja keskita se suolaisiin juustoihin tai hedelmaisiin jalkiruokiin, jotta tasapaino sailyy.
Tilaisuuden koko
Pienessa seurassa pullo ehtii kierraa ennen kuin kuplat hiipuvat. Suuremmassa joukossa annosta voi keventaa, jotta kaikille riittaa ensimmaiseen maljaan ja toinen pullo avataan hallitusti. Minipullot tai puolikkaat ovat hyva ratkaisu, kun osallistujat toivovat vain pienen maun. Toisessa aassa magnum antaa tasaisemman kuohun ja pitaa lampotilan vakaana pitkan kattauksen ajan. Molemmissa tapauksissa annos pysyy samana, mutta rytmi on helpompi hallita.
Jaahtyminen ja sailytys
Avaamisen jalkeen hiilidioksidi alkaa karata. Annosta voi silti hallita pitamalla pullo viileana ja sulkemalla sen heti kaadon valissa tiiviilla stopperilla. Nain seuraava kaato on yhta pirskahteleva kuin edellinen. Jos pulloa jaa, siirra se kylmaan. Seuraavana paivana kuohu on usein pehmeampi, mutta juoma on yha raikasta. Pieni tilkka sopii hyvin kastikkeisiin tai risoton aloitukseen, jolloin hapokkuus tuo ruokaan ryhtia.
Etiikka ja eleet
Maljassa tarkoitus on yhteinen hetki, ei kiire. Nosta lasi ylaotsalinjalle, katsekontakti ja hymy riittavat. Kun kaadat muille, pida pullo lautasliinan sisalla, jotta kondenssivesi ei tiputtele poydalle. Kuohuviini annos pysyy tasaisena, kun kierrat poytaa rauhassa ja palaa nopeasti pullon kanssa sangon suojaan. Pikainen tarkistus, onko laseissa viela juomaa, auttaa pitamaan keskustelun kulun luontevana.
Yksityiskohtien voima
Pienet asiat tekevat eron. Puhdas, tuoksuton lasi varmistaa, etta neilikka, vanilja tai pesuaine ei varjosta tuoksua. Jos tarjoilet useita tyyleja, siirry kuivasta kohti aromikkaampaa ja makeampaa. Annosta voi tuolloin hiukan pienentaa, jotta aistit pysyvat virkeina loppuun asti. Jos joku toivoo alkoholitonta vaihtoehtoa, pidä samanlaiset lasit ja samankokoinen kaato. Hetki tuntuu yhta juhlavalta.
Arki ja juhla
Kotona arki-illan pikkuannos tekee lautasesta juhlavamman, eika pulloa ole pakko tyhjentaa. Yhden lasillisen strategia toimii, kun stopperi ja kylma sangossa pitavat lopun kunnossa huomiseen. Juhlassa taas ennakoi kulun. Maljan jalkeen pieni tauko ja sitten toinen, ruokaan sidottu annos pitaa rytmin selkeana. Kuohuviini annos on lopulta keino pitaa tuoksu, maku ja tunnelma tasapainossa. Kun lasi on sopivan taynena ja pullo pysyy viileana, jokainen siemaus tuntuu harkitulta.

