Ostoskorisi on tyhjä!
Sulatetun juuston tuoksu täyttää huoneen, peruna höyryää lautasella ja hyvä seura ympärillä tekee illasta unohtumattoman. Raclette-ilta on yksi viihtyisimmistä tavoista nauttia ruoasta yhdessä, mutta oikea viinivalinta nostaa kokemuksen aivan uudelle tasolle. Kun rasvainen, suolainen juusto kohtaa raikkauden ja hapokkuuden lasissa, syntyy makuyhdistelmä, joka saa jokaisen raclette-ystävän hymyilemään. Onneksi täydellisen viinin löytäminen ei ole vaikeaa, kun tietää mitä etsiä.
Miksi viinivalinta on tärkeää?
Raclette-juusto on voimakasta, rasvasta ja suolaista, mikä asettaa viinille erityisiä vaatimuksia. Väärä viini voi tuntua raskaalta tai jopa epämiellyttävältä juuston kanssa, kun taas oikea valinta tasapainottaa juuston rikkautta ja raikastaa suuta maistelujen välissä. Viinin tehtävä on puhdistaa makuaisti ja valmistaa se seuraavaa suupalaa varten.
Happamuus on avainasemassa raclette-viiniä valittaessa. Kirpeä, raikas viini leikkaa juuston rasvaisuutta ja estää suun tuntumasta rasvakalvon peittämältä. Samalla viinin mineraalisuus ja keveys pitävät aterian nautinnollisena alusta loppuun, vaikka juustoa tulisikin syötyä useita annoksia. Makea tai liian täyteläinen viini sen sijaan tekee yhdistelmästä raskaan.
Sveitsiläiset valkoiset perinteinen valinta
Alppien alueen valkoiset viinit ovat luonnollinen kumppani raclettelle, sillä ne syntyvät samoilla seuduilla kuin itse juustokin. Sveitsin Valais’n alueelta kotoisin olevat viinit, kuten Fendant, ovat klassisia raclette-viinejä. Ne ovat kuivia, hapokkaimia ja mineraalisia, täydellisiä juuston kanssa.
Chasselas-rypäleestä valmistetut viinit ovat kevyitä ja raikkaita, eivätkä kilpaile juuston kanssa vaan täydentävät sitä. Niissä on usein kivihedelmien, sitrushedelmien ja kukkien aromeja, jotka tuovat vaihtelua raclette-aterian makumaailmaan. Sveitsiläiset valkoiset viinit ovat myös riittävän neutraaleja, jotta ne sopivat erilaisten lisäkkeiden, kuten perunan, kurkkusäilökkeiden ja sipulien kanssa.
Savoie tarjoaa ranskalaisen vaihtoehdon
Ranskan Savoie-alue Alppien juurella tuottaa samankaltaisia viinejä kuin naapurimaassa Sveitsissä. Alueen viinit ovat tyypillisesti kevytrakenteisia, mineraalisia ja erittäin hapokkaimia. Jacquère-rypäleestä tehdyt viinit ovat kevyitä ja raikkaita, kun taas Roussette tuo hieman enemmän täyteläisyyttä.
Savoie-viinit ovat usein hieman hedelmäisempiä kuin sveitsiläiset kollegansa, mutta säilyttävät silti sen tärkeän mineraalisuuden ja raikkauden. Ne sopivat erinomaisesti, jos haluat hieman persoonallisemman viinin perinteisen sveitsiläisen valinnan sijaan. Alueen viinit ovat myös usein hyvä vaihtoehto, jos sveitsiläiset viinit eivät ole helposti saatavilla.
Punaviini voi myös toimia
Vaikka valkoiset viinit ovat perinteinen valinta, kevyet punaviinit voivat yllättää positiivisesti racletten kanssa. Avain on valita kevyt, hedelmäinen ja matalan tanniinipitoisuuden omaava punaviini. Gamay-rypäleestä valmistetut viinit, kuten Beaujolais, toimivat hyvin tässä roolissa.
Punaviini tuo ateriaan lämpöä ja erilaista ulottuvuutta, erityisesti jos racletten kanssa syödään lihaa tai muita täyttäviä lisäkkeitä. Tärkeää on välttää tanniinikkaita tai liian täyteläisiä punaviinejä, sillä ne saattavat tuntua raskailta juuston kanssa. Kevyt jäähdytys tekee myös punaviinistä raikkaampaa ja sopivampaa raclette-ateriaan.
Miksi kuplivat viinit ansaitsevat paikkansa
Kuohuviinit ovat usein aliarvostettuja raclette-viineinä, vaikka ne toimivat erinomaisesti. Kuplan hiilihappo puhdistaa suuta vielä tehokkaammin kuin pelkkä happamuus, ja poreilu tekee ateriasta juhlavamman. Crémant-viinit Alppien lähialueilta tai kevyet Proseccot ovat hyviä vaihtoehtoja.
Kuohuviinit sopivat erityisen hyvin, jos raclette-illassa on paljon vieraita ja haluat tehdä ateriasta juhlavamman. Ne toimivat myös alkumaljana ja jatkavat sitä samaa linjaa läpi aterian. Tärkeää on valita kuiva kuohuviini, sillä makeat versiot eivät toimi rasvaisen juuston kanssa. Mineraalinen, raikas kuohuviini on ihanteellinen vaihtoehto.
Tarjoiluvinkki helpottaa nautintoa
Raclette-viini kannattaa tarjoilla hieman normaalia viileämpänä, sillä lämpimässä huoneessa lasissa oleva viini lämpenee nopeasti. Valkoiset viinit voivat olla jääkaapinkylmiä, noin kuudesta kahdeksaan astetta, jolloin ne pysyvät raikkaana koko aterian ajan. Pidä viinipullo jääkaapissa tai viinijäähdyttimessä ja kaada lasiin kerrallaan vain vähän.
Jos tarjoilet useita viinejä, anna vieraiden kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Jokainen kokee maut omalla tavallaan, ja joku saattaa pitää enemmän punaviinistä kun taas toinen löytää suosikkinsa valkoisista. Raclette-ilta on ennen kaikkea yhdessäolon ja kokeilemisen hetki, joten viineidenkin kanssa voi olla leikkisä ja kokeileva.

